Find Cal Rosset on Facebook

blog

Des del sector ecològic de la Unió de Pagesos del Baix Llobregat, veiem la necessitat de tenir un debat sobre les noves tècniques de biotecnologia aplicada a la producció agrícola.

Des de fa uns anys s’han produït salts tecnològics en la manipulació de genomes (per exemple CRISPR) que obren les portes a nous OGM. Els defensors de les noves plantes modificades genèticament no volen que s’etiquetin com a OGM, ni tampoc que se’ls apliqui la legislació vigent.

Com a sector ecològic, on els OGM estan prohibits, tenim inquietud sobre aquestes qüestions i convidem la ciutadania a acompanyar-nos  a dur a terme un debat calent i per ara confinat a uns pocs "experts".

Tres multinacionals controlen el 60% dels mercats de llavors comercials.  Una d'aquestes, la Bayer, està entusiasmada. Hi haurà més patents per a les multinacionals i més royalties a pagar pels productors? Quina traçabilitat i garantia hi haurà per als consumidors? Decidirem el futur de la nostra alimentació?

Comptarem amb Guy Kastler, membre de la comissió de polítiques públiques de llavors de La via campesina (Confederació paysanne).

Assemblea Oberta per pageses/os el divendres 26 de gener a les 17h. Can Comas, el Prat de Llobregat aqui

Ens veiem?

 

També els convidem a dues conferències obertes:

Divendres 26 de gener a partir de las 10h a l'Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) - Castelldefels

 

Dissabte 27 de gener, 10h-13:30h  a Cotxeres de Sants (Carrer Sants, 79. Barcelona)

i després CARXOFADA ECOLÒGICA, plaça Bonet i Muixí a les 14h. Cal reservar.

 

Inscripcions Aquí, o bé al correu electrònic baixllobregat@uniopagesos.cat, o bé al telèfon 637518305

 

Unió de Pagesos. Sectorial Ecològica al Baix Llobregat

Imatge: 

El clima ens ha jugat males passades. L'hivern ha estat calurós i en canvi el principi de primavera ha estat fred, això ha canviat el cicle de la primera vinguda de pastanagues i ha provocat que s'espiguin abans de la collita, ha estat una pèrdua econòmica important. La floració dels albercocs va coincidir amb aquests dies freds i ventosos i no hi va haver una bona polinització, per això hem tingut una collita molt minsa. També hem tingut problemes amb la collita de patata primerenca, no està plovent i les hem hagut de regar des de que van néixer, això no els agrada i la collita ha sigut un 20% inferior. Aquests canvis en el temps també s'han notat amb els maduixots,  hi ha hagut moltes baixes i la collita ha estat petita i curta. En canvi el pèsol estava malalt per fongs però l'hem anat curant amb caldo bordelès, sofre i trichoderma i finalment la collita ha estat correcta. Això sí, tots aquests productes han sortit molt bons.

Esperem que plogui aviat i que les collites que tenim preparades per l'estiu vagin millor, ja fa dies que collim força carbassó, acabem de començar la mongeta i d'aquí poc començarà el tomàquet, el pebrot, l'alberginia, el meló i la síndria, la pruna i el préssec...

Imatge: 

És per això que Cal Rosset no tanca mai a l'estiu, hem d'intentar evitar que quedi producte quan la gran majoria de gent marxa de vacances.

La botiga del C/Nàpols 155 és oberta de 9h a 15h i de 17h a 20:30h (La resta de l'any també obrim al mig dia).
També ens podeu trobar al magatzem de Sant Vicenç, C/Alexandre Planas, 4, els dimarts al matí i a la tarda (la resta de l'any també dijous al matí)
A més seguim repartint a les cooperatives de consum.

Si sou fora i voleu seguir comprant verdura agroecològica podeu mirar a la web de la xarxeta si teniu algun pagès a prop http://www.pagesosagroecologics.com/

Per cert, aquesta setmana tenim un munt de pruna colló de mico.

 

Estem plantant les tomaqueres, mongeteres i carbassons i els arbres floreixen... encara falta una mica per menjar els seus fruits però de moment podem disfrutar els pèsols, les carxofes i de seguida els maduixots!

 

 

LA XARXETA ( Xarxa de pages@s agroecològics de Catalunya ) www.pagesosagroecologics.com

En un moment on la manca d'informació ens pot portar a la confusió, creiem important explicar què es la  Xarxeta, informar de com treballem i de quines són les experiències que la formen, procurant així que entre tots ( pages@s i consumidor@s) fem un pas més per aconseguir el nostre objectiu comú, la Sobirania Alimentària.

Actualment les experiències que formem La Xarxeta som:

Bioiris, Ca l´Elies, Cal Marxant, Cal Rosset, El Sitjetí, Horta de la Viola, La Kosturica, La Nansa, La Quintana, La Saó , La Teulera, Mas Bellpuig, Parc Agroecològic, Verdulea, Vessana.

Experiències en procés d'incorporació: La Verdolaga, El Rave Negre, Tresquarteres

La Xarxeta som una xarxa de pageses i pagesos agroecològics, que des de les diverses experiències que en formem part, busquem dignificar la feina de pagès, la qual entenem com una forma de viure, creant un model social, ambiental i econòmic, basat en la justícia social, la cooperació i la sostenibilitat.

Ho fem creant una relació directa entre nosaltres ( els pagesos/es ) i vosaltres (els consumidors/es), una relació basada en la confiança i el compromís, assegurant preus justos per a tothom, aconseguint la sostenibilitat econòmica de les diferents experiències, garantint la continuïtat de la producció i el consum de productes ecològics en el temps.

Potenciem els circuits curts de comercialització, produint localment i comercialitzant de forma directa i sense intermediaris. Distribuïm els nostres productes directament al consumidor final ( mercats, repartiment a domicili, cooperatives de consum…).

La nostra organització, es una xarxa que vol teixir un moviment agroecològic,  aglutinant pageses i pagesos molt arrelades a la realitat del territori. Per això hem desenvolupat un sistema participatiu de garantia ( SPG ), que defineix els criteris tècnics, ecològics i socials dels projectes rurals que formen la Xarxeta, i tots aquells que volen participar-hi. A més a més,  reforça la confiança entre productors i consumidors.

Entre els nostres objectius, destaquem la voluntat de transformar la nostra societat, en una més humana, agroecològica, justa socialment i on hi predomini la cooperació i l' ajuda mútua

Podeu accedir a molta més informació a la nostra web: www.pagesosagroecologics.com

Al llarg d'aquest any estem posant en marxa alguns projectes nous. Hem començat a fer planter propi, en alguns casos amb varietats locals. També estem diversificant la producció de llavor pròpia i hem resevat un espai del camp per cultius destinats únicament a la producció de llavor. L'any passat vam fer la llavor de carbassa i de blat de moro tia maria. En aquests moments estem recollint la llavor de pèsol de llavaneres que hem estat collint i menjant, la llavor de rúcula i d'aquí a poc la llavor de col de paperina i de mongeta del ramallet i perona vermella. Hem fet una plantada amb moltes varietats de tomàquet de penjar de les refardes per provar quins van millor. També provarem varietats locals d'amanir, el palosanto de sempre, i l'esquenaverd i el de la pera de les refardes. collita pastanaga{C}

collita pastanaga Hem iniciat el cultiu de pastanaga degut a que des de la tardor passada s'ha suspès el transport setmanal organitzat col·lectivament que unia els nodes de la xarxeta i això dificulta l'arribada de pastanaga de l'Enric. Aquest fet s'ha d'entendre com a un creixement de la xarxeta perquè ara la major part d'intercanvi ja es fa dins del mateix node ja que està augmentant la producció. Nosaltres per altra banda anem diversificant poc a poc els cultius per tenir una collita encara més variada. Estem iniciant converses per construir un node de la Xarxeta de pagesos agroecològics al Baix Llobregat. Els objectius de la Xarxeta actualment van encaminats a potenciar el sistema de garantia participatiu, l'organització de la producció de llavor pels propis pagesos, la visibilització de la xarxeta i la producció agroecològica, l'aliança amb altres organitzacions de productors similars i amb organitzacions de consumidors ecològics i responsables.

flor de mongetaflor de mongetatomacó 2012tomacó 2012flor de carbassóflor de carbassócalçant porroscalçant porrospebrot per escalibarpebrot per escalibaralberginies i pebrotsalberginies i pebrotsalfàbregaalfàbregatomàquet tardàtomàquet tardà

Gallines gener 2012Gallines gener 2012

Després de més d'un any dient que voliem tornar a posar gallines hem tret temps d'on no n'hi havia per refer la tanca malmesa per l'escomesa d'una bèstia que ens va liquidar l'anterior lot de ponedores. Per fi tornem a tenir gallines!

Podrem satifer la meitat de les comandes que rebem, la resta la cobrirem amb ous de'n Jaume, que també n'ha posat més, quan les seves ponguin prou. Calculem que serà al llarg del mes de febrer.

Pàgines